МЕДИИ

 
Мисия „Трън”
Природата е злато, вестник Земя
Добре дошли в едно диво и непокътнато кътче от Рая! Тук, с помощта на кристално чистия въздух, невероятно разнообразна природа и богато културно-историческо наследство, ще се отдалечите от забързаното и напрегнато ежедневие, за да си починете по най-добрия начин”, това приветствие можете да прочете на заглавната страница в сайта на Община Трън.

 
Референдум заради златодобива в Трън
Peфepeндyм зapaди злaтoдoбивa дa ce пpoвeдe в Tpън, иcĸa ĸмeтът нa пoгpaничнaтa oбщинa Cтaниcлaв Hиĸoлoв.
Toй e пpeдлoжил нa oбщинcĸитe cъвeтници дa глacyвaт peшeниe, c ĸoeтo мecтнитe дa мoгaт caми дa peшaт дaли
дa имa злaтнa минa в peгиoнa или нe. Xopaтa щe oтгoвapят нa въпpoca „Cъглacни ли cтe Oбщинa Tpън дa нe oдoбpявa
ycтpoйcтвeни плaнoвe, пpeдвиждaщи дoбив и пpepaбoтĸa нa пoдзeмни бoгaтcтвa?“.

 

 
 

 
 

 
Господари на ефира: Апокалиптични намерения на инвеститор за отваряне на златна мина плашат хората от Трън

 
Днешният ни репортаж ни отвежда в Трън. Към нас се обърнаха жители на града. Те са силно притеснени от факта, че на територията на града в следващите години може да стартира промишлен златодобив.
Местата, на които ще бъдат отворени рудници не само с в девствена и чиста природа, но и са част от Защитена зона “Натура 2000”. Едно от най-големите притеснения на хората е, че на места съоръженията ще се намират на стотина метра от къщите им.
Сред другите негативи споменати в наличните документи за инвестиционното намерение са, че почвата ще бъде крайно замърсена, че ще има прекомерно запрашване на въздуха и още няколко други сериозни последствия.

Господари на ефира: Златодобив застрашава хората и природата?
Отиваме в град Трън, където хората се притесняват от инвестиционното намерение на компания, която иска да добива злато в района. Притеснение буди фактът, че, ако се започне златодобив, природата и въздухът ще бъдат замърсени.
Проектът предвижда взимане на концесия от 20 000 декара. Хората от Трън се събраха пред общината, за да изкажат мнението си, но кметът липсваше.
Вижте повече в нашия репортаж.

 


 
“Малки истории”, БНТ: В Трън не искат да има мина

e-vestnik.bg, 26.09.2016
Д-р Петър Кърджилов, БАН: Проект за златна мина заплашва да убие природата около Трън
Най-опасният факт обаче, свързан с проекта изобщо не се споменава от никого, включително от кмета и мнозинството от общинските съветници. При проверка в Държавния архив Румяна Боянова от Инициативния комитет за екологично чист регион открива документи за затварянето на мина „Злата“ като уранодобивна мина, включително такива, в които са записани значително завишени нива на уран……………….

БНР, програма Хоризонт, 23.11.2016
Намеренията за добив на злато в района на град Трън предизвика недоволството на жители на града и съседните села.Беше създаден инициативен комитет, който е срещу проекта.
Беше създаден инициативен комитет, който е срещу проекта. В района на Брезник също ще се добива злато. Там вече е приключила процедурата и предстои да започнат същинските дейности. Притеснението за трайно замърсяване на околната среда е основният мотив на инициативния комитет на жители на град Трън и няколко села в района…….

Struma.bg,17.06.2016
Трън скочи срещу добива на злато: Не искаме децата ни да станат пациент на онкоболница
Жители на община Трън, притеснени за опазване природата на района, се събират на 25 юни, за да учредят гражданска инициатива срещу добива на злато в Трънско. Те са притеснени от инвестиционното намерение на фирма „Евромакс сървисиз“ ЕООД, част от групата „Асарел-Медет“ АД – град Пирдоп, която предвижда 35-годишна концесия за добив и преработка на руда в два големи района на община Трън……

 
mirogled.com 08.11.2016
Над 1000 невалидни подписи в подкрепа на златодобива в Трън 
Подписите в подкрепа на златодобива в Трънско са двайно по-малко от тези на противниците на проекта. Част от личните данни са събирани незаконно, а над 1000 от тях са невалидни……..

zapernik.com, 27.09.2016
Споделете! Над 80 човека от Трън, Ерул, Перник, София, Костинброд и Стара Загора се включиха в масовото изкачване в защита на Ерулската планина – най-чистото място в България, заплашено от унищожение, заради златодобив!
Над 80 човека от Трън, Ерул, Перник, София, Костинброд и Стара Загора се включиха в масовото изкачване в защита на Ерулската планина.Почти всички стигнаха до Големи връх и видяха колко красив планински край е подготвен за унищожение………

tranonline.info, 27.09.2016
Уран и Радий от 6 до 200 пъти над пределно допустимата норма на мина “Злата”. 
Уран и Радий от 6 до 200 пъти над пределно допустимата и опасна за човешкото здраве норма на мина “Злата”. По  точно в реките и водите около нея през м.октомври 1994 г. Абсолютно радиоактивно замърсяване.  През комунизма е крито, през ранната демокрация също. И сега искат пак да го скрият………