Ще навреди ли добивът на злато на околната среда и здравето на хората? Да се доверим ли на спекулативни твърдения и неверни факти?
Позиция

Ще навреди ли добивът на злато на околната среда и здравето на хората? Да се доверим ли на спекулативни твърдения и неверни факти?

Интервю по радио „Христо Ботев” от  25.04.2017г.
В интервюто са представени гледните точки по темата на Румяна Боянова – председател на сдружение „България за Трънско” и инж. Иван Андреев – изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара.
В края на предаването възникна спор между двете страни относно това дали е манипулативно твърдението, свързано с отговор за наличие на уран на територията на град Трън, изпратен от Министерство на енергетиката в отговор на отправено запитване от Българска минно-геоложка камара:
 
За да спрат спекулациите по темата, публикуваме отговора на Министерство на енергетиката на Република България на наше запитване, относно зададеният на Министерството въпрос от БМГК и полученият от тях отговор:
С писмо с изходящ номер Е-92-00-241?16.03.2017 г. от Българска минно-геоложка камара (БМГК) е поискана „информация за наличие на уран в запасите на находищата в района на гр. Трън”. Спазвайки нормативните изисквания е предоставена информация на БМГК, че „понастоящем в района на гр. Трън няма находища с регистрирани запаси от уран.”
От полученият отговор е видно, че твърдението, изложено в писмото на Министерство на енергетиката не се отнася за територията на бившата мина „Злата” (описана като Зона „Юг”в инвестиционното предложение), която е затворена с постановление №56 на Министерския съвет от 29 март 1994 / Държавен вестник, брой 101 от 17. Xl,  като уранодобивна мина и за която разполагаме с документи на Национален геоложки фонд, показващи съдържания на уран в скалните масиви на споменатата зона. Твърдението се отнася само за регистрирани находища и то на територията на град Трън.
Това е официалният документ:
По-рано сдружението публикува материал по темата, в който ясно изложихме следните факти:
Община Трън се намира на 83 км. от София, с територия от 573,5 кв. км. и 52 населени места. Град Трън е общински и административен център. Научете ги тези неща.
От Сдружението многократно сме цитирали редица документи за извършени проучвания и установени залежи на уран, но не в ГРАД Трън, а в землищата на с.Ерул, с.Мильковци, с.Велиново, с.Глоговица, които са в ОБЩИНА Трън, но почти в другия край на общината. Тази територия е описана като находище „Ямка“, част от мина „Злата“. Днес територията е по-известна като „Зона Юг“, част от намерението за добив на злато.
Докладът от изследванията за съдържание на уран в находище Трън „Юг“ е от Национален геоложки фонд на Министерството на енергетиката на Република България и там можете да го намерите под номер XXII – 3376 827.
Цялата статия четете тук: http://zatran.org/urok-po-geografia/

One Comment

  1. За втори път областният управител на Перник атакува в съда референдума в Трън (на 4.05.2017). Обявява ли „Евромакс сървисиз“ война на демокрацията в Трън?

    След като цоцорковите пишман-експерти, пратени да вменяват на трънчани небивалици, позорно избягаха от народния гняв, друг цоцорковец, този път на държавна службица, опитва с удар под кръста: не му бил по вкуса народният вот… Какви качества имаш, клети човече, че да отсъждаш, дали трънчани ще пият радиоактивна вода с добавка от арсен? Ти ли ще ги лекуваш? Ти ли повеляваш, дали Руй планина да стане лунен кратер? Да не си сънувал, че си Великият инквизитор на Достоевски? Ако институция прави проституция, става революция! Както пееха дядовците ни „Боят настана, тупкат сърца ни!“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *