Урок по география
Позиция

Урок по география

трънОт Българската минно- геоложка камара явно не правят разлика между ГРАД и ОБЩИНА.
„В района на ГРАД Трън понастоящем няма находища с регистрирани запаси от уран.“ Това се казва в писмен отговор на запитване от г-н Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК, до Министерството на енергетиката.
Какъвто въпросът, такъв и отговорът.
Община Трън се намира се на 83 км. от София, с територия от 573,5 кв. км. и 52 населени места. Град Трън е общински и административен център. Научете ги тези неща.
Многократно сме цитирали редица документи за извършени проучвания и установени залежи на уран, но не в ГРАД Трън, а в землищата на с.Ерул, с.Мильковци, с.Велиново, с.Глоговица, които са в ОБЩИНА Трън, но почти в другия край на общината. Тази територия е описана като находище „Ямка“, част от мина „Злата“. Днес територията е по-известна като „Зона Юг“, част от намерението за добив на злато.
Докладът от изследванията за съдържание на уран в находище Трън „Юг“ е от Национален геоложки фонд на Министерството на енергетиката на Република България и там можете да го намерите под номер XXII – 3376 827.
„Официалните факти към днешна дата са истината“ – казват от БМГК. Можем да се съгласим с тях:
Република България – Администрация на Министерски съвет, изх.№ 110/12 от 20.03.2017 г. в отговор от министър-председателя на Република България се казва:„На 21.11.2016 г. от Инициативен комитет  „За запазване на община  Трън като екологично  чист регион“ са представени резултати от геопроучвателни работи от 1988 г., съгласно които има доказано наличие на уран на територията на инвестиционното предложение.”
Ръководител на групата, извършила проучването и подписал доклада, е експертът, инж.-геолог Стефан Лазаров. Да, същият чието писмо днес БМГК цитира като „официален факт към днешна дата“. Но дори и в това писмо инж.Лазаров казва, че тези естествени аномалии трябва да бъдат управлявани в контролирана среда! 
През 1988 г. неговият екип не е успял да докаже ПРОМИШЛЕНИ залежи, но в по-късен доклад от 1993 г. се казва, че ” значими в рудоносно (златно, полиметално и ураново) отношение са тектонските възли на пресичане на основни нарушения (участък ”Ерул”).” В същия доклад се посочва още: „УСТАНОВЕНИ СА РУДНИ И ПРОМИШЛЕНИ СЪДЪРЖАНИЯ НА ЗЛАТО, СРЕБРО, УРАН И ДР. ЕЛЕМЕНТИ.“
След всичко това ни е трудно да добавим каквото и да било повече. Можем само да замълчим пред думите на изпълнителния директор на Българската минно-геоложка камара г-н Андреев: „Днес за пореден път се убеждавам, че в България, моята страна, живеем в изкривена реалност: малко власт е достатъчна да се манипулира общността в името на собствения интерес.“
Инициативен комитет  „За запазване на община  Трън като екологично  чист регион“
Сдружение „Руй“
Сдружение „Врабча“
ИК Референдум Трън 2017

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *