Връх Стража

Свали

 

Връх Стража е първенецът на едноименната планина, известна още като Парамунска. Изкачването по този маршрут ще бъде от село Лялинци, което се намира югоизточно в подножието на планината. Наклонът е сравнително голям и няма пътека през цялото време. Хубаво е да имаме предвид, че теренът е силно пресечен и много рядко вървим по равна почва, което затруднява както изкачването, така и слизането. Тук-таме по пътя има някое дърво, което да ни направи сянка в слънчевите дни. Добре е да вземем под внимание, че в тези жеги е съвсем възможно да се срещат змии. Tака че трябва хубаво да гледаме в краката си.
Излизаме от Лялинци от западния край и точно преди моста над реката, между къщите, вдясно, тръгва черен път, който бързо свършва. Следваме вляво от последните къщи, докато излезем на рида, от който започваме качването. Реката трябва да ни се пада долу от лявата страна.
През по-голямата част на прехода реброто е голо и можем да се нагледаме на красиви пейзажи. Не познавахме върха и на няколко пъти до горе планината ни изненадваше с оптични измами. Първоначално ни изглеждаше, че ще минем маршрута за половин час, но като стигнахме до точката, която мислихме за връх, нагоре се показа нова такава. Продължихме напред и след още едни 20-ина минути отново се оказа, че това не е края и отзад се появиха още камънаци. „Третия път ще е последен“ – така решихме. Но и този път не сполучихме с предположението. Оказа се че там просто излизаме на билото и че има още малко над километър до края. Поне наклонът драстично намаля, преходът стана по-лек и вече наистина се виждаше Стража.
Оттук стана по-леко и крачехме уверено напред, радвайки се на пейзажите от всички страни. На едно-две места трябва да се промушите между храсталаци, но поне при нас се бяха образували пролуки, които да ни улеснят. Не повече от половин час по билото и стигнахме до обозначението на вр. Стража.
Текст: tripsjournal.com