Връх Руй

 
 Руй се извисява гордо над Знеполе и е тръпка и цел на всеки посетил Трънския край. Има много начини и пътища по които да се доберете до върха( от Ломница, Туроковци и Забел) , по които се преминава по коларски пътища и служителите на гранична полиция с малко по-сериозна техника стигат до самия връх.
Тук ще ви опишем маршрутите които тръгват от с. Зелениград, намиращ се в самото подножие на планината и са единствено пешеходни. Те са три , като са съответно отляво, отдясно и през самите, красиви Зеленоградски скали. И трите маршрута се събират след скалните масиви в местноста Бозаджин Камик и се обединяват в един. Цвета на маркировката е червен.
Първият маршрут тръгва от центъра на селото, покрай хотела и в посока старото училище от където започва и скалния масив. Хващате пътя между скалите и реката и през цялото време вървите в подножието на скалите. След около 1.3 км се стига до малко поточе пресичащо пътя. Огледайте се за маркировката, точно преди него почва да се вие пътеката и първото подкачване към върха. След около 30 мин сте стигнали и билото наречено Бозаджин Камик от където почва същинското изкачване.
Втория маршрут тръгва от центъра в източна посока, още от самия площад има стрелки оцветени в червено. След 50-60 метра се свива в ляво и се тръгва по черен път. Следва се маркировката. Минава се покрай водния резервоар, след него се завива по левия път и по маркировката се стига до Бозаджин Камик.
Свали
 
Третия маршрут, който е нов и горещо препоръчвам е и най-интересният. Пътя тръгва пак от центъра и след училището веднага свива в дясно. Има табела за Шили Камик. Хваща се пътеката и се следва маркировката, която тук е в 3 цвята. Червения за Руй, зеления за Шили Камик и Царева Църква, и жълт за скалното светилище – Цветаново Ижле. След около 20 мин се излиза в подножието на Шили Камик от където се разкрива и първата Панорама. След още 5-10 мин сте стигнали до разклона за пещерата Царева Църква, до която може да се отбиете да разгледате, няма да съжалявате. Пътеката продължава и се отклонява за светилището, което е само на 20 метра от основния маршрут за връх Руй. От там следвате червената маркировка и стигате до Бозаджин Камик. От тук почва същинското изкачване или атаката към върха. Маркираната пътека се вие през гората около час, после излизате на голото било на планината е се устремявате към връх Руй. Няма къде да объркате. Вода няма по маршрутите, но пък има богатство от диви животни и почти сигурно е че ще срещнете Бамби 🙂 
Свали