Връх Китка

Преходът от село Неделково до най-високия връх на Завалска планина – връх Китка, е сравнително сложен и при него се изисква усет за ориентиране. Препоръчваме използването на GPS ако решите да тръгнете по него. Дължината в двете посоки е малко над 10 км и отнема около 4 часа. Ако не бързате и решите да се любувате на природата, може да се комбинира с маршрута с. Завала – вр. Китка и да се направи за два дни.
Тръгва се по хубав черен път, който след известно време се разклонява, като по желание може да се изкачи връх Радовица, от където се разкрива страхотна панорамна гледка. В противен случай продължаваме напред към билото на планината. След повече от километър започваме да навлизаме в гората и не след дълго стигаме до първия източник на вода. Има малко разклонение, което води надолу, а там има поточе, където може да презаредите. Оттам продължаваме напред където от време на време се излиза на някоя поляна извън гора.
Трудностите започват от отклонението за пътеката. Малко е незабележимо, заради нахвърляните клони и човек може да се заблуди и да пообикаля по околните пътища, докато го намери. След като най-накрая тръгнем по пътеката не се утешаваме прекалено много, тъй като е много буренясала, а на места изчезва. Редуват се гъсти гори, дерета и скалисти поляни. Пресичат я три рекички, така че водата не би трябвало да е проблем в прехода. Видимост към върха почти няма и по пресечения терен се ходи бавно. С упоритост и малко яд върхът все пак се стига.
Връщането, за сметка на това, е много лесно. На слизане от върха не хващаме пътя, по който дойдохме, а държим вляво, където минаваме през гориста местност на склона на един безименен хълм. Единственото затруднение през целия път наобратно е, може би, ориентацията в този участък, понеже пътеката се губи тук-таме. Оттам нататък следваме пътя и на всички разклони преминаваме напред. Единствено когато наближим село Неделково трябва да намерим подходящо място, откъдето да се спуснем към него, за да достигнем до изходната точка.
Текст: tripsjournal.com