Големи Връх – Ерулска планина

 
Свали   
 
Екзотичното име на Ерулска планина идва от наименованието на едно селце, разположено в подножието на върха– село Ерул. 
Стари легенди и археологически находки свързват особеното име на селото и планината с древно ирландско племе, наречено „херули”. Хора от това племе се заселили тук преди стотици години и впоследствие останали завинаги. 
По-старите хора казват, че навремето ерулци се отличавали от хората в околните села.
Ерулска планина се издига южно от град Трън. Билото на планината започва от 1000 м н. в. и е насечено от множество речни долове. Неговата най-висока точка е Големи връх, 1481 м., с което планината се нарежда на 19-то място по височина в България. Част от склоновете й се спускат към долината на протичащата през Трънска котловина, река Ерма. В района се срещат доста пещери, разположени под варовикови корнизи. Ерулска планина е покрита предимно с широколистни гори – на места вековни, съставени от бук, габър и ясен. В планината има много древни некрополи и останки от тракийско и римско време.
Ерулска планина е трудна за ориентация поради липсата на добре оформени основни била.  Планината е сбор от хаотично разположени, постоянно сменящи посоката си била и ридове. Връзките между тях са доста разнообразни – ниски и високи седловини, заравнени била, а много често и комбинация от такива. При мъгла, и особено през зимата, и най-прецизната  карта може да се окаже безполезна.
Специфичната, успокояваща енергийност на Ерулската планина и кристално чистият въздух, изпълнен с аромат на стотици видове лечебни растения са може би причината, поради която много хора намират лек за упорити болести, когато посетят това място.
Най-подходящите за раходка маршрути са два. Единият тръгва от Ерулския манастир “Света Троица” от ХI век, табелата за който се вижда на около 200 метра преди входа на селото. До него се стига по асфалтов път. Храмът е реставриран, добре поддържан и приятно място за отмора и почивка. Маршрутът от него до Големи връх е маркиран и лесен за намиране.
Втората добре маркирана и съвсем нова туристическа пътека до Големи връх води началото си от село Горочевци, където има подходящо място за хапване, отдих и нощуване. Маршутът започва от главния асфалтов път на селото, недалеч от разклона за комплекс “Горочевци”. Разстоянието от там до върха е 6,5 км в едната посока. 
При хубаво време от Големи връх има завладяваща панорама към морето от планини на Краището, Верило-Руйската редица и намиращите се надалеч по-високи планини. Има добра панорама към пограничните планини, както и към тези навътре в сръбската територия – Църноок, района на Бесна кобила и други. От върха се виждат над 35 отделни планини в България и Сърбия.