Връх Било

Свали
 
Кървави камък е най-високата планина в планинската група Краище от българска страна. Първенецът и връх Било се извисява на 1737 м.н.в., с което планината се нарежда на 11-о място по височина в България. Изкачването започва от високопланинското трънско село Шипковица, до което е хубаво да споменем, че пътят не е особено добър. От Долна Мелна до Шипковица  трябва по-внимателно каране, но все пак се стига с нископроходим автомобил, различен от Ламборджини. 
Но това не трябва да ви плаши, защото маршрутът е супер зареждащ. Много е панорамен и през цялото време поне от едната страна има гледка. Преходът е изключително лек, почти не се усещат тези 500 метра денивелация и се движи основно по обширни пасища, който сериозно засилват усещането за планински простор, а и омекотяват земята под краката. Маркировка няма, макар на едно място да има червена табелка с надпис БТС, но ориентирането никак не е трудно, защото до връх Било се стига по черен път само с едно отклонение.
Та, качваме се почти до село Шипковица и точно като излезем от гората, има едни обширни поляни, където оставяме колите. Има и нещо като стара спирка. Оттук тръгва широк черен път, който продължава до върха. Тучни поляни по левия склон и гъсти гори по десния – това е заобикалящата природа. Вървим само направо, подминавайки от време на време по някое стадо в оградените пасища, което допринася да няма пастирски кучета.
Преходът върви все така направо близо 3-4 километра, по които си пълним душата. След това разнообразяваме с малко гора, която свършва малко преди да излезем на билото. Тук е и единствения разклон по маршрута, за който споменах. Десния ръкав води след 500 метра до панорамната скала Кървав камък, която се смята, че дава името на цялата планина. Струва си да се посети. Другият ръкав скоро стига до билото на планината край една гранична пирамида. След около километър и половина край граничната бразда, достигаме до връх Било.
Най-високият връх на Кървав камък ни предлага прекрасна видимост в края на прехода, защото на него е изградена военна вишка, която ни разкрива цялата околност и дори се мярка Власинското езеро. Иначе лесно се различават върховете Бесна кобила, Църноок и Велики Стрешер в Сърбия, който са най-високите в Краище, а оттук са толкова близо, че можеш да се протегнеш до тях. От наша страна е цялото Краище, Руй, Стара планина, Витоша, Рила, Осогово и дори Пирин. Заслужава си и не се колебайте.
Текст: tripsjournal.com