Трънчани не искат да изгубят чистия си роден край
Позиция

Трънчани не искат да изгубят чистия си роден край

На 9 декември 2016 г. в 11.00 часа на площада на град Трън се проведе среща-дискусия на жителите на община Трън. Във връзка с постъпилото в общината инвестиционно намерение за мащабен добив на златно- сребърни руди, което разтревожи не само местните жители, но и тези от съседните общини, както и любители на природата на Краището от цяла България.
трънчани
Организатори на срещата бяха  Трънското културно- просветно дружество „Руй” и ИК ‘’ЗА чистата трънска природа’’. Kоито поканиха жителите на района за обсъждане на тревожните проблеми, пред които всички ние сме изправени. Въпреки минусовите температури на площада на градчето стотици хора стояха до последно на срещата.
Жителите на общината са притеснени от очертаващата се перспектива, която би нанесла трайни и необратими щети върху природата и здравето на хората в района. Наличието на уран на място, на което се предвижда добив на руда от открити рудници. Изграждането на две хвостохранилища и обогатителна фабрика на проекто-концесионна площ от 20 кв.км. За срок от 35 години не може да не притесни хората, които обожават родния си край.
img_3904
Богатият на природни дадености и с широк потенциал за развитие на биоземеделие, животновъдство, различни форми на алтернативен туризъм, лов и риболов Трънски край рискува да загуби истинските си ценности и да се превърне в обезлюдена пустиня след края на рудодобивния проект. Притесненията на хората идват и от факта, че доскоро намеренията за проекта са били скрити от населението, което е научило за тях случайно.
За да се осъществи инвестиционното намерение, трябва да бъдат изсечени около 700 000 дървета, подчерта Кирил Ефремов. Приблизително 18 тона на седмица ще се взривяват в откритите рудници. И концесионната площ на бъдещата златодобивна мина в Трънско, е по-голяма от цялата обработваема площ в общината. Присъстващите призоваха за развитие на екологични производства и туризъм.
Гост на събитието беше кметът на община Горна Малина Ангел Жиланов, който се обяви в тяхна подкрепа. “Има надежда, но трябва да се борите. Каузата е живота ви и живота на вашите деца. Преди 7 година голяма фирма си беше харесала 1500 декара при нас за каменна кариера. Имаше опити да подкупят хора от общината, но организирахме местен референдум и стигнахме до всеки човек. 80% от хората казаха “не” на концесията. След това нямаше институция, която да спре волята на хората. Няма друг начин”, каза Жиланов.
При нас се заселиха 4 пъти повече хора, спокойни, че ще живеят на чисто. За 5 години вдигнахме четворно производството на биопродукти, а в хидропарка ни на ден идват по 2500 души през лятото”, каза Жиланов.
Хората от Трън бяха подкрепени и от Асен Велев от Радомир. “Преди 5 години и ние бяхме в това положение, а сега инвестиционните намерения за добив на руда вече са в историята. Използвахме опита на г-н Жиланов, направихме местен референдум и успяхме”, каза той.
На събитието бе прочетена и специално изпратена за повода Декларация от кмета на община Велинград – Костадин Коев. Който изрази своята подкрепа и съпричастност към каузата. „Общинска администрация Велинград в лицето на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев изразява своята подкрепа за „Гражданска инициатива за запазване на община Трън като екологично чист регион‘‘. В усилията на същата за по отношение на опазването на чистата околна среда на територията на община Трън и недопускане на развитието на минодобивни дейности в региона.“ „Още веднъж заявяваме подкрепа за вашите действия и ви пожелаваме успех в нелекия, но важен път, по който сте поели!‘‘
img_3924
Организаторите на събитието подчертаха, че борбата им ще бъде водена единствено и само със законови средства.
От пресцентъра на “Евромакс Сървисиз” отрекоха всички упреци, свързани с екология.
Румяна Боянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *