Напрежение в Трън заради намерението да бъде отворена златодобивна мина
Новини

Напрежение в Трън заради намерението да бъде отворена златодобивна мина

от Мина Пенкова, БНТ

Скандал избухна по време на среща между жителите на Трън и представители на минно-геоложката камара, природозащитници и икономисти по повод намерението за добив на злато в района. Целта на срещата беше да бъде представено отражението на минната индустрия върху населените места, в които тя се развива от години. Това обаче засили напрежението сред присъстващите и тя беше прекратена.

 
   Слухове, митове и факти за минната индустрия в България трябваше да бъдат обсъдени на днешната среща. Вместо това се стигна до вербално кръстосване на шпаги между противниците и поддръжниците на намерението в Трън отново да има златодобив.
   Според хората в града обаче на срещата не беше поставен най-важният въпрос – какво ще стане в Трън, ако бъде изградена мина за добив на злато. Това доведе до ескалация на напрежението.
Председателят на Минно-геоложката камара даде примери как изглеждат населените места у нас, където има минна индустрия. Село Чавдар, където работят две предприятия, беше посочено като едно от местата, които се развиват в положителна посока. Според председателя на Сдружение “България за Трънско” обаче хубавият външен вид на село Чавдар не показва, че природата му е съхранена.
„Река Тополница, която минава близо селото е напълно мъртва, благодарение на индустрията на минната индустрия, която съществува в този район“, каза Румена Боянова.
   „Има истина в това. Ние също сме го установили искахме да направим един проект преди 5 години мисля, че беше. Един проект, който да проучи състоянието на река Тополница“, каза инж. Иван Адреев.
   От Минно-геоложката камара цитираха доклад на “Индъстри Уоч”, според който заплатите в региони с минен добив са 3-4 пъти по-високи спрямо други градове от същата област, а нивата на безработица са осезаемо по-ниски. Според жители на Трън обаче, дори да има мина, в нея няма как да бъдат наети местни хора,а природата ще бъде съсипана.
   „Тука ще има галерии и открит рудник в изобилие от всичко. Руй ще заприлича на сирене прокопан от всякъде, водата изчезнала. Обещават работа за минното дело са необходими квалифицирани кадри. В Трън има ли такива кадри, няма. Кой ще работи в мината“, каза Евтим Евтимов.

One Comment

  1. …един голям шут за мръсните и гадни продажни представители на минната индустрия…не спряха да унищожават природата и да лъжат, където и да се появят…да се задавят с парите дано, които изкарват на гърба на хората …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *