Гражданско включване
Новини

Гражданско включване

референдумТрън заседна в лакомото гърло на задкулисието. То разпна ненаситна паст да погълне Трънската природа и се убоде… Задкулисни ентусиасти вече имат не само трън в гърлото, а и обица на ухото. Зевзеците твърдят, че по-скоро приличало на звънче на муцуната… Трън даде урок на „преуспелите бизнесмени“, че тайната пътечка през пробойните на закона с торбата пари за подкупи вече не води до заветната цел, а до големия срам. В бъдеще българската поговорка „парен каша духа“ ще стане правило за правене на бизнес в европейска България.
Сега са много важни следващите стъпки на “Евромакс сървисиз“ и нейните застъпници. Прожекторите на обществения интерес ярко ги осветяват, като „Трънската златна епопея” привлече наблюдатели и от целия свят. Зараждащата се нова коалиция срещу волята на местните хора не бива да действа необмислено. Исканията й следва да бъдат съобразени с установената бизнес-етика, Европейските ценности и норми и интуитивното усещане на българина за правда. В противен случай провал по примера на наетите от „Евромакс“ злощастни експерт-стъкмисти Каролев, Рашев и Богданов е много вероятен. Тези епигони на чалга-лобизма станаха в България нарицателно за калпаво застъпничество и разяриха гражданското общество. Те вихреха бодри лозунги и фрази, пренебрегвайки опасностите от златодобива за трънското население. С демагогски лобизъм работеха за това природата на Трънския край да бъде непоправимо увредена во веки веков.  Сега и на тях Трън им боде в гърлата… Можем само да очакваме покачване на стандартите за качество и в техния бранш, защото срама, който берат в момента, е голям.
Добивната индустрия, едрият бизнес и работодателските организации не бива да се страхуват от народния вот. Демократично излъчените представители на местното население са техен партньор и същевременно коректив срещу необмислени или недобросъвестни бизнес начинания. Подобен коректив са профсъюзите, когато се защитават правата на наетите. Една местна инициатива за директна демокрация е легитимна, защото брани интереса на местното население – стига то да я подкрепя. В Трън припомням подкрепата чрез референдум бе 93%! Именно защото са пряко засегнати, местните хора имат право на глас! Всичко друго подкопава равноправието, гарантирано от конституцията, и пречи на баланса на интереси, който е предпоставка за гражданския мир. Стремежът работодателите и тяхното лоби да доминира при вземането на важните решения в държавата е недемократичен и мобилизира гражданското общество за отпор и протест.
Сега относно крокодилските сълзи, че видите ли, гоним чуждите инвеститори. Първо в случая Трън не виждам нищо лошо злато за 2,5 мрд. U$ да остане актив на българската държавата. Това е един вид държавен резерв в недрата на Руй и Ерулската планина, който не е нужно да бъде изнесен от частници срещу мизерни отчисления. Концесионните такси няма да покрият дори щетите, които златодобивът ще нанесе на инфраструктурата в Трънския край. Българският данъкоплатец ще плати разликата. А иначе тезата, че гоним инвеститори, е демагогия и роболепие, поради които Благой Рагин излезе в пенсия. Не може да си траем, когато шведите ни ритат по главите, за да ги запазим като туристи! Това не е бизнес-стратегия, а уронване на личното и национално достойнство! Не, българските граждани със сигурност приветстват всяка инвестиция, която отговаря на установената бизнес-етика, на европейските норми и не е в разрез с Европейските ценности. Заплануваната инвестиция на „Евромакс сървисиз“ в Трън за съжаление не е такава.
Трънчани, чиито мъдрост и инстинкт за самосъхранение им подсказаха да отхвърлят златодобива,вече биват хулени от чалга-лобисти като необразовани бедняци. Те видите ли, не били способни да вникнат в „истината“, че светът се движи единствено и изцяло от парите. Е, и по този въпрос Трън даде ценен урок на (без)мозъчните тръстове и на болните от шизофренията на алчността. Да господа, има житейски смисъл, има щастие извън менгемето на материалното умопомрачение. Знам, много от Вас не разбират, но елате в Трънско, отворете сетивата си и може скоро да говорим на общ език. Ще осъзнаете, че сте повече от машина за печелене на пари. Ще откриете спасителна човещина вътре в себе си, която самите Вие сте обрекли на доживотен затвор и на която така и никога не сте дръзнали да отключите килията. Със сигурност ще се доближите до радостта от простичкото щастие.
Автор: Буни Камик
Фотограф: Веселина Георгиева

 

One Comment

  1. Като дойде ковачки да копае,тая трънска епопея ще ви се стори детска градина. Пазете се да не ви изманипулират, че да обърнете палачинката и мина в крайна,сметка да има, ама на ,,подходящите,, хора, а не на случайни като евромакс…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *