Ерма и Ябланица една и съща река ли са?
Позиция

Ерма и Ябланица една и съща река ли са?

Тези дни станахме свидетели на пълната неинформираност и объркване на географски понятия от редица медии.
Публикувани бяха снимки от Ябланишкото ждрело и река Ябланица, на която (логично) се намира природната забележителност. Дали притиснати от времето или от липса на интерес към темата на собствените си материали, обаче, въпросните медии са  пропуснали да се информират за името на ждрелото, което показват и през цялото време разказват  за „Ждрелото на Ерма“!
Вероятно е нормално  думата „ждрело“ да звучи объркващо и неясно за хора-неспециалисти, които нямат отношение и познания за природа, туризъм и география. Вероятно първата асоциация, която изниква в ума на незапознатия човек, разбрал, че се намира все пак на ждрело е „Ждрелото на река Ерма“. Предполагаме заради популярността на този обект, намиращ се на територията на община Трън, известен с красотата си. Това, обаче не оправдава невежеството!  
Видно е също, че малкото показани по темата кадри в телевизионно предаване от истинското Ждрело на Ерма са от минал период и представят минали събития. 
Не можем да се досетим как дори и табелите с надписи с името на обекта и тези, които обозначават, че той е затворен поради предстояща реконструкция на съораженията също убегнаха от зоркото журналистическо око….
Като жители на собствената си община, нямаше как да не забележим пълното несъответствие на представената информация с показаните кадри и с реалността…
Все пак за да бъдем напълно информирани и да не изпадаме в неловка ситуация, подобно на екипа, снимал объркания репортаж, представящ на вниманието на зрителите редица проблеми  за замърсяване и счупени съоръжения, се обърнахме към служители на община Трън. Поискахме да ни разкажат за дейността по реконструкциите. От тях разбрахме, че за установените проблемни участъци, които имат нужда от ремонт – над река Ерма и Ябланица, общината е сключила договор с Българска асоциация за селски и екологичен туризъм /БАСЕТ/ за изготвяне на доклад и проект, с цел  реконструкция. Проектът предвижда също така изграждане на концепция за стопанисване и поддръжка на маршрута и вече е стартиран.
Лесно достъпна информация с един клик от Уикипедия:
Ябланишкото ждрело е каньоновиден пролом на река Ябланица (десен приток на Ерма) в Западна България, между най-югозападната част на планината Гребен на изток и североизточните склонове на Ездимирска планина на запад, в Община Трънобласт Перник, на около 5 km североизточно от град Трън.
Ждрелото на река Ерма (или Трънското ждрело) е каньоновиден пролом на река Ерма в Западна България, в най-източната част на планината Руй, в Община Трънобласт Перник, на около 3,5 km северно от град Трън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *