Традиционно изкачване на връх Било
Туризъм

Традиционно изкачване на връх Било

Традиционно изкачване на връх Било, първенеца на Краището.
Уважаеми приятели-в неделя 24 септември е първата ни крачка към развитие на масовия туризъм в нашия край.В тази връзка:Сборен пункт за всички-от 9.30 до 10.00 в Долна Мелна.След откриването се тръгва по маршрутите-те са дадени.Обичайния инструктаж-дрешки,вода,шоколад,плодове.
 

Подробности

 
Изкачването на първенеца на българската част от Краището се организира за първи път, но надеждите са да се превърне в традиция. Връх Било е висок 1737 м., разположен е на границата със Сърбия. Начало на изкачването е село Шипковица, разположено на 1200 м.н.в. До селото се достига по асфалтов път, който е в лошо състояние. За хората, които не желаят да карат по този път ще има организирано тръгване от село Долна Мелна /900 м.н.в./. Дължината на маршрута в двете посоки от Шипковица е 12 км, а от Долна Мелна 24. И двата маршрута са идеални за преминаване с велосипед. Организатори на събитието са община Трън и сдружение “България за Трънско”.
За пътуващите от София и Перник има няколко варианта за достигане до Долна Мелна. Най-краткият е през Трън, но след село Стайчовци състоянието му не е добро. Има алтернативен вариант, по който почти няма дупки, но удължава пътуването с 5 км. – Перник-Радомир-Земен-Калотинци-Пенкьовци-Лева Река-Долна Мелна.
Предвид това, че върха е на самата граница, всеки от участниците в изкачването трябва да носи своята лична карта.
 
Маршрутът за колоездачите. Тръгване от центъра на Долна Мелна по асфалтовия път към Шипковица. Малко преди Шипковица /при металната спирка/ се тръгва надясно по добре изразен черен път. Разстоянието в двете посоки е 24 км.
 
Маршрутът от Долна Мелна. Тръгва се от центъра на селото. Първоначално /около 1 км/ се върви по асфалтовия път за Шипковица, след което отново 1 км по черен път до една от махалите на Долна Мелна. След махалата се върви през букова гора /1км/ с малко по-голям наклон и без пътека. След гората двата маршрута се обединяват. Началната точка на изкачването е на 920 м.н.в., а разстоянието в двете посоки 16 км.
 
Маршрутът от Шипковица. Автомобилите се оставят на поляна до една ръждясала метална спирка, черния път за върха започва на метри от нея. Разстоянието в двете посоки е 12 км. Началната точка е на 1240 м.н.в.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *