Годишни награди на БФ Биоразнообразие
Каузи, Новини

Годишни награди на БФ Биоразнообразие

Кампания срещу мина за златодобив в Трън – награда на журито

Кампанията стартира в отговор на инвестиционното предложение за добив и преработка на злато на „Евромакс сървисис“ (част от групата на „Асарел – Медет“), което застрашава природата на град Трън. Инвестиционното намерение предвижда два участъка с обща концесионна площ от 19,25 кв.км, като откритите рудници и хвостохранилища се очаква да заемат 2100 дка. Част от територията на северния участък попада в две зони от мрежата Натура 2000, обявени за защита на дивата флора и фауна в планината Руй.
С многобройни граждански акции, между които: разяснителна кампания за последиците за района от реализирането на инвестиционното намерение, изкачване на връх Стража в защита на Трънската природа, почистване на река Ерма,  издаване на безплатен вестник „Референдум“ и разпространение на информационни материали сред местното население, кампанията достига до успешен резултат – 93 % от местното население гласува с ДА на въпроса: Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?.

 

Патрик Смитьойс – награда на журито

Патрик Смитьойс е холандец, който е женен за българка и избира да остане в България. Занимава с инвестиционно посредничество на чужди фирми, желаещи да реализират проекти в България. По призвание е автор на филми, борец срещу корупцията, административния произвол и „мафия“ – където и както ги вижда. Патрик иска да остане в България и се бори тя да бъде по-добро място за живеене. Именно поради тази причина Патрик непрекъснато се включва в битката за по-чиста природа, за честен бизнес и туризъм и винаги е на страната на онеправданите.
През последната година Патрик подпомогна усилията на гражданите от Трън да запазят чиста природата си – неговият филм за златодобива „The final blow in Bulgaria” достига до над 500 000 гледания и е едно от най-мощните информационни оръжия в битката за природата в град Трън. Безброй са казусите, които ангажират Патрик Смитьойс – промените в Закона за концесиите, промените в Закона за опазване на околната среда, правата на гражданите, концесиите, всяка злоупотреба или беззаконие го уязвява и предизвиква да се включи на страната на обикновените хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *